Alles over kunstgras

Wat zijn de voordelen van kunstgras?

De toepassing van kunstgras is bijna onbeperkt, maar waarom zou u kiezen voor kunstgras in plaats van voor een natuurlijk gazon?
 1. ONDERHOUDSVRIENDELIJK: Kunstgras is kosten- en tijdbesparend, omdat er niet meer ingezaaid, bemest, gespoten of gemaaid hoeft te worden.
 2. VERZORGD: Mooi in ieder seizoen. Altijd een heel en groen gazon zonder gele plekken of gaten.
 3. KIND- EN DIERVRIENDELIJK: Fijne zachte speelondergrond. Minder snel bezeren met extra valdemping. Kunstgras garandeert niet dat uw hond niet vies zal worden met het buitenspelen, maar er zal in ieder geval geen modder of groene vlekken op kleding komen door het spelen op kunstgras. Werkt als schoonloopmat voor zandpoten. Snel droog en altijd bespeelbaar!

Waar moet ik rekening mee houden bij de aanschaf van kunstgras?

De toepassing, ofwel waar gaat u het kunstgras voor gebruiken? In verband met waarvoor en/of hoe intensief het kunstgras gebruikt gaat worden, is het raadzaam om een product te kiezen dat hierbij aansluit. Zo is de poolhoogte en sterkte van garen bepalend om een juiste keuze te maken.

Een persoonlijke keuze, de kleur! Als u in onze showtuin komt kijken hebben wij 10 kwaliteiten waaruit u kunt kiezen. Dit lijkt misschien niet zo veel als u dit hoort, maar de collectie is zo samengesteld dat we voor ieder wat wils hebben!

Hoe bepaal ik de kwaliteit van kunstgras?

Er is een enorm aanbod aan kunstgras, in kleur, mate van ondergaren, poolhoogte en kwaliteiten. De kwaliteit van kunstgras wordt bepaald door de hoeveelheid vezels in een vierkante meter en het materiaal. Hoe sterker de vezel, hoe minder snel het product slijt. Hoe hoger de vezel, hoe zachter het gras, maar des te sneller het product plat gaat liggen. Des te meer ondergaren, des te minder kans dat het product lang mooi rechtop blijft staan.

Welke soorten kunstgras bestaan er?

Buxus Easy Gras heeft alle variëteiten kunstgras tot haar beschikking, maar heeft een collectie samengesteld met kwaliteitsproducten. Omdat er tegenwoordig ook veel kunstgras op de markt is van goedkope en slechte kwaliteit, hebben wij ervoor gekozen om een selectie te maken van een 10-tal A-kwaliteiten zodat er voor ieder wat wil is.

Twijfelt u over welk soort het beste bij uw toepassing past? Neem dan graag contact op. We helpen u graag de meest passende keuze te maken voor kunstgras in uw tuin of balkon, speelveld of binnen locatie.

Wat kost kunstgras?

De prijs van kunstgras is afhankelijk van een aantal factoren:

 • De kwaliteit van de vezel
 • De dichtheid van de mat
 • Het aantal vierkant meters dat u nodig heeft

Groeit er onkruid door kunstgras heen?

Vuil kan zich niet goed doorwortelen in kunstgras, maar dat betekent niet dat er geen onkruid doorheen kan groeien. Daarom adviseren wij altijd om drukverdelingsdoek onder het kunstgras te leggen. Hierdoor wordt het voor onkruid een stuk moeilijker om hier doorheen te komen. Als een kunstgrasmat meer dan een jaar ligt, zou het kunnen dat er een verdwaald graszaadje of ander klein onkruid door een waterdoorlatingsgaatje groeit. In dit geval kunt u het eenvoudig verwijderen. Tevens raden wij aan het kunstgras regelmatig goed op te borstelen met een harde bezem of uit te blazen met een bladblazer, waardoor bladeren, vuil en andere resten waar onkruid zich in kan nestelen uit de kunstgrasmat verwijderd zijn. 

Hittebronnen

Kunstgras is een product gemaakt van kunststof en dus ook gevoelig voor warmte. Sigaretten en BBQ’en op het kunstgras is vaak geen goede combinatie. Een schroeiplek ontstaat snel en is natuurlijk zonde. Ook bij binnen gebruik van kunstgras raden we aan om op te passen met beglazing. Bij extreme hitte kan door prismavorming in het glas een brandplek ontstaan. Ligt er kunstgras voor een ruit? Haal het tijdelijk weg of besproei het regelmatig met water.

Zwembad op kunstgras

Kunstgras rondom een (ingegraven) zwembad is ideaal, want:

 • Kunstgras is zacht! Een zwembad in de tuin staat voor plezier en dat betekent dat er niet altijd even voorzichtig wordt gedaan. Gelukkig is kunstgras een zachte ondergrond, waardoor u zich minder snel bezeert in het geval van een glij- of stoeipartij in of rondom het zwembad.
 • Daarnaast is de zachte ondergrond beter voor uw zwembad dan een hardere, stenen ondergrond. Zodoende zal uw zwembad minder snel slijten en kunt u er langer van genieten.
 • Geen modderige bende. Het hygiënische karakter van kunstgras komt extra naar voren wanneer u water gebruikt. Waar zich bij normaal gras al snel een modderpoel vormt rondom het zwembad, blijft er in het geval van kunstgras een strak en schoon gazon liggen.
 • Uw zwembad blijft schoner
  Geen modder, geen losse grassprieten en geen zand in uw zwembad. Met kunstgras blijft uw zwembad langer schoon en hoeft u het water minder snel te verversen. Dat is niet alleen beter voor het milieu en uw portemonnee, het scheelt ook nog eens een hoop extra werk.

Maar, een zwembad op kunstgras plaatsen, kan dat eigenlijk wel? Jazeker, maar let wel op:

 • Een stabiele ondergrond
 • Goede waterafvoer, door drainage van kunstgras. Wanneer u kunstgras heeft, kunt u meestal uw (grotere) zwembad niet in één keer legen. Doet u dat wel, dan loopt u het risico dat het kunstgras gaat ‘drijven’.
 • Zorg voor optimale drukverdeling, afhankelijk van het soort zwembad dat u heeft. Uiteraard bestaan er verschillende soorten zwembaden voor in uw tuin. Wanneer u uw zwembad op kunstgras wilt plaatsen, is het belangrijk dat u zorgt voor een optimale drukverdeling. Dat betekent dat een zwembad dat is opgebouwd met stabilisatiepoten minder geschikt is voor kunstgras, omdat deze poten veel druk uitoefenen op een kleine oppervlakte. Pootafdrukken kunnen vervolgens zichtbaar achterblijven in het kunstgras. Zwembaden zonder stabilisatiepoten hebben voor kunstgras dus de voorkeur. Kiest u toch voor een zwembad met dergelijke poten? Dan doet u er verstandig aan de druk te verdelen door plankjes onder de poten te plaatsen.

Diervriendelijkheid

Kunstgras is zéér diervriendelijk. Spelen met bijv. uw hond op het gras kan prima. Wanneer een dier uitwerpselen achterlaat op het kunstgras, kunt u dit eenvoudig verwijderen door de uitwerpselen te laten opdrogen en daarna met een borstel op te vegen.

Een fijne eigenschap is dat het kunstgras fungeert als schoonloopmat. Vooral in de zomer is dit een fijne bijkomstigheid. Wellicht dat u uw hond wel eens uitlaat en hij terug komt met zandpoten. Laat hem/haar opdrogen op het kunstgras en het zand is binnen no time uit de vacht!